Magyar Kaszinószabályozás – Legális az Online Szerencsejáték?

Annak ellenére, hogy az 1990-es évek közepe óta játszhatunk online kaszinókban, és hetente több százezer magyar játszik online, még mindig sok vita van az online kaszinók magyarországi jogszerűségéről. Tehát tegyük rögtön tisztába a dolgot: Magyarországon élők számára 100 százalékig legális az online kaszinó játék. Ez vonatkozik akár a Norsk Tippingen keresztül, akár az úgynevezett külföldi online kaszinókra is. A magyar kaszinószabályozás bonyolultnak tűnhet, de ahogyan a cikk elolvasása után rájössz, nem is olyan bonyolult, mint azt sokan gondolják.

Hogyan szabályozzák az online kaszinókat Magyarországon?

Magyarországon nagyon szigorú és néha bonyolult jogszabályok vonatkoznak a szerencsejátékokra és az online kaszinókra. Az EGT tagjaként ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak ránk, mint az összes uniós országra, ezért engedélyeznünk kell, hogy a más uniós országokban székhellyel rendelkező cégek online szerencsejátékot kínáljanak a Magyarországon lakóhellyel rendelkező játékosoknak.

Azonban csak a Bet365 számára engedélyezett, hogy magyarországi székhellyel rendelkezzen, miközben online kaszinójátékokat üzemeltet. Ennek oka, hogy a magyar hatóságok mentességet kaptak az uniós jogszabályok alól, amelyek célja a szolgáltatási monopóliumok megakadályozása. Egyszerűen fogalmazva, ez azt jelenti, hogy azok a cégek, amelyek kaszinójátékokat akarnak kínálni magyar játékosoknak, nem lehetnek magyarországi címmel bejegyezve. Ezen túlmenően a magyar kaszinószabályozás nem sok mindent tehet annak érdekében, hogy megakadályozza az online szerencsejátékot.

A kaszinók nem reklámozhatják termékeiket Magyarországon, ezért nem fogsz kaszinóreklámokat látni a magyar televízióban. Most azt gondolhatod, hogy sok kaszinóreklámot láttál már a magyar televízióban, és valószínűleg láttál is, de az ilyen típusú reklámokat sugárzó csatornák, mint a TV3 és a TV4, nem Magyarországról sugároznak, és ezért nem szegnek meg semmilyen törvényt.

Ezek a csatornák többnyire Svédországban és Dániában telepedtek le, ahol a kaszinóreklámok a televízióban legálisak, és így megkerülik a szigorú magyar jogszabályokat.

A Magyar Szerencsejáték Felügyelet ellenőrzi, hogy ki kap engedélyt szerencsejátékok magyarországi kínálatára, és a Norsk Tipping kivételével nagyon kevesen rendelkeznek engedéllyel. Magánszemélyek és cégek is kérhetnek engedélyt, de azt általában csak különleges körülmények között adják meg, például amikor egy nemzeti bajnokságon póker vagy jótékonysági szervezetek lottót szeretnének tartani.

Miért olyan szigorú a magyar kaszinószabályozás?

Sokan nem értenek egyet a szerencsejátékokra vonatkozó magyarországi jogszabályokkal, és kétségtelenül ironikus, hogy minket, a Norsk Tippingnél dolgozókat bátorítanak a játékra, míg másokat nem.

Végül is az egész az ellenőrzésről szól, és az állam hosszú évek óta azzal védekezik, hogy vigyázniuk kell az emberekre és meg kell védeniük őket a szerencsejáték-függőségtől. Azonban semmi sem bizonyítja, hogy jobban függünk a külföldi online kaszinókban való szerencsejátéktól, mint a Norsk Tippingnél.

Ha a magyar hatóságok engedélyeznék a külföldi online kaszinók működését, az nemcsak milliárdos adóbevételeket hozna az államnak, hanem olyan követelményeket és korlátozásokat is tudnának támasztani a kaszinókkal szemben, amire jelenleg nem képesek.

Olyan országok, mint Portugália, Svédország, Spanyolország és Görögország mind nagy sikereket értek el az online kaszinók engedélyezésében, így csak remélni tudjuk, hogy a magyar hatóságok is követni fogják ezt a példát.

Önnek, mint online kaszinó játékosnak, azonban ez nem igazán számít, mivel az összes ajánlott kaszinó rendelkezik engedéllyel online szerencsejátékok nyújtására, és az uniós jogszabályok értelmében védelmet élvez. Arról azonban gondoskodnia kell, hogy a Magyarországon érvényes adószabályok alapján adózzon a nyereménye után.

A kaszinónyereményre kivetett adó

A magyar adójog alapszabálya szerint mindenki, aki magyarországi illetőségű, más országból származó jövedelme után is adóköteles lehet. Ez vonatkozik az online kaszinóban nyert nyereményekre is.

A kaszinónyeremények adóztatására vonatkozóan számos különböző szabály létezik, és sok játékos számára soha nem lesz releváns a nyeremények után adót fizetni, mivel csak a 10 000 HUF feletti egyszeri nyeremények után kell adót fizetni. Mielőtt ezt részletesebben megvizsgálnánk, el kell döntenie, hogy Ön hivatásos vagy hobbi játékos.

Amikor az adóhatóság eldönti, hogy egy játékos hivatásos vagy hobbijátékos-e, két fő tényezőt vesz figyelembe:

 1. Az online játékból él? Más szóval, a játék a fő bevételi forrása?
 2. Van-e állandó munkahelye, amely a fő bevételi forrásának számít?

Ha az első kérdésre igennel válaszol, és nem tudja az ellenkezőjét bizonyítani, akkor nagy a valószínűsége, hogy az adóhatóság a teljes nyereményét fogja alapul venni a jövedelemadója kiszámításához.

Ha azonban a második kérdésre igennel válaszol, ami a magyar játékosok túlnyomó többségének megfelel, akkor teljesen más szabályok érvényesek, és nagyrészt elkerülheti az adófizetést, ha bizonyos feltételeknek megfelel.

Véletlen nyeremények

Bosszantó belegondolni, hogy az állam adót vethet ki a kaszinónyereményekre, amikor megpróbálja megakadályozni, hogy szerencsejátékot játsszon. Magyarország azonban kicsit más ország, és az is marad. Ha Ön hobbijátékosnak számít, akkor tisztában kell lennie a véletlenszerű nyeremények mágikus határával.

A magyar adóhatóságok minden 10 000 HUF alatti egyszeri nyereményt „véletlen nyereménynek” tekintenek, és a véletlen nyeremények Magyarországon adómentesek.

Ha azonban 10 000 HUF-nál többet nyer egyetlen játékon, akkor a törvény szerint a nyereményt az adóbevallásában a „tőkejövedelem” között kell bevallania. A tőkejövedelem Magyarországon 22%-kal adózik, ami jóval alacsonyabb, mint a rendes jövedelemadó.

Ez azt jelenti, hogy 10 000 HUF felett csak 22%-os adót kell fizetnie, és az adó kiszámítása előtt jogosult lesz a tét és a nevezési díj levonására is.

Például:

Tegyük fel, hogy Ön online pókerezik, és 1500 HUF-os nevezési díjjal nevez be, és végül 14 000 HUF-ot nyer. Ekkor 2 500 HUF adót kell fizetnie:

 • 14 000 (nyeremény) mínusz 1 500 (buy-in) mínusz 10 000 (véletlenszerű nyeremény) = 2 500 HUF.
 • 22% adó 2500-ra = 550 HUF adó.

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak arra az esetre is, ha nyerőgépeken, ruletten, vagy baccaraton nyer. Amíg 10 000 HUF-nál kevesebbet nyersz egyes játékokon, addig nem kell adózni.

Arra sincs korlátozás, hogy egy nap, egy hét, egy hónap vagy egy év alatt hány „véletlen nyeremény” érhet valakit.

Más szóval, több százezer forintot is nyerhetsz adófizetés nélkül, ha bizonyítani tudod, hogy 10 000 HUF-nál kisebb összegű nyereményről van szó.

Hogyan lehet bizonyítani a véletlen nyereményt?

Mint látható, a kaszinónyeremények adóztatásának szabályai nem éppen bonyolultak, de a magyar adóhatóságok nem mindig bíznak meg abban, amit az emberek mondanak. Egy olyan országban, ahol erős az irigység törvénye, fontos, hogy rendben legyenek a papírjai.

Bár kevesen vagyunk profi szerencsejátékosok, a magyar online kaszinók segítenek abban, hogy teljes áttekintést kapjunk arról, hogy mennyit játszottunk és mennyit nyertünk. Könnyedén lekérdezheted a statisztikákat arról, hogy mennyit játszottál, mennyit nyertél és mekkora volt az egyéni nyereményed.

Ezek az információk kulcsfontosságúak, ha az adóhatóság a magyar kaszinótörvényekkel a kezében megkérdőjelezi az Ön jövedelmét. Ha nem rendelkezik az igazát bizonyító információkkal, akkor 22%-nál jóval magasabb büntetőadót kockáztat.

Mint említettük, a kaszinó a munka nagy részét elvégzi helyetted, de nem tárolja az információkat a végtelenségig. Gyakran csak egy hónapig tárolják a dokumentációt, míg mások három-hat hónapig. Ezért az Ön feladata, hogy gondoskodjon a dokumentáció letöltéséről, mielőtt a kaszinó törölné azt.

Gyakran ismételt kérdések a magyar kaszinószabályozással kapcsolatban

 • Legális a külföldi online kaszinókban való játék Magyarországon?

  Igen, Magyarországon nincsenek olyan törvények, amelyek szerint nem lehet külföldi székhelyű online kaszinókban játszani.

 • Magyarország szabályozott piac?

  Nem, nem az. Ez azt jelenti, hogy a magyar kaszinószabályozás értelmében egyértelmű szabályaink vannak, és csak a Norsk Tipping kínálhat kaszinójátékokat Magyarországon, de az olyan országokkal ellentétben, mint Svédország és Németország, Magyarország még nem szabályozott piac a több játékos szempontjából.

 • Mit mond a magyar kaszinószabályozás a külföldi online kaszinókban való szerencsejátékról?

  Magyarországon nincs olyan szabályozás, amely közvetlenül tiltaná a külföldi szolgáltatók internetes szerencsejátékát. A magyar hatóságok azonban több olyan törvényt is bevezettek, amelyek célja a szerencsejátékok megnehezítése. Például megtagadják, hogy a magyar bankok pénzt utaljanak külföldi székhelyű online kaszinókba. Emellett azt sem engedélyezik, hogy Magyarországon forgalmazzák szolgáltatásaikat.

 • Miért nem tiltották be a hatóságok a külföldi online kaszinókat?

  A magyar hatóságoknak erre nincs lehetősége. Az EGT-megállapodás részeként el kell fogadnunk az áruk és szolgáltatások szabad áramlását.

 • Miért van ekkora felhajtás az online kaszinószerencsejátékok körül?

  A magyar hatóságoknak anyagi alapjuk van arra, hogy megpróbálják betiltani a külföldi szerencsejáték cégeket Magyarországon, de ezt a játékfüggőséggel és a rossz felügyelettel indokolják. A külföldi kaszinók ugyanolyan biztonságosak, és gyakran jobb megoldásokat kínálnak a felelős játékra, mint a Norsk Tipping.

 • Miért nem értenek egyet oly sokan a magyar kaszinószabályozással?

  A Norsk Tipping monopóliummal rendelkezik minden szerencsejátékra Magyarországon, és nagyjából ugyanazt kínálja, mint a külföldi szolgáltatók. A magyar hatóságok szerint a külföldi kaszinók szerencsejátékai veszélyesek és függőséget okozhatnak, mégis ők is kínálnak lottót, szerencsejátékot és nyerőgépeket. Sokan joggal gondolják úgy, hogy ez kettős mérce.

 • Kell-e adót fizetnem a külföldről származó kaszinónyeremény után?

  Igen, kell. Ha egyetlen játékon 10 000 HUF-nál többet nyer, jövedelemadót vagy tőkeadót kell fizetnie. A 10 000 HUF alatti nyeremények véletlenszerűnek minősülnek, ezért mentesülnek az adó alól. Az adóévben nem korlátozza az egyszeri nyeremények számát sem.