Felelős Szerencsejáték: Tippek és Tanácsok

Az online szerencsejáték elsősorban szórakoztató célt szolgál, de mindig tisztában kell lennie azzal, hogy könnyű elveszíteni az ellenőrzést, mint sokan gondolják. Játékosként ügyelnie kell arra, hogy felelősségteljesen játsszon. De mit is jelent valójában a felelősségteljes játék?

Nem Vagy Egyedül

Sokan azt gondolják, hogy a felelős szerencsejáték az online kaszinókban csupán annyit jelent, hogy nem játszanak többet, mint amennyit megengedhetnek maguknak elveszíteni. Azonban a felelősségteljes játék nem csupán a pénzről szól; arról is, hogy Ön mint játékos kontrollálja, mennyit és mikor játszik.

Teljesen lehetséges a szerencsejátékok rabjává válni anélkül, hogy nagy összegeket veszítenénk. Az online szerencsejáték nagyon addiktív lehet, és könnyen játékfüggővé válhat, ha nincs tisztában azzal, hogy az online szerencsejáték milyen hatással van Önre.

Az online játék remek módja lehet a mindennapi élettől való elszakadásnak, de mindig figyelembe kell vennie azokat a kihívásokat, amelyeket az online játék okozhat. Ahogyan a videojátékok és az alkohol is okozhat problémákat, úgy az online játék is függőséghez vezethet. A szerencsejáték-függőség az évek során egyre nagyobb problémának bizonyult a magyar játékosok körében. Ha úgy érzi, hogy a saját játékszenvedélye kicsúszott a kezeiből, vagy ismer valakit, akinek segítségre van szüksége, tudnia kell, hogy nem vagy egyedül. A felelős szerencsejáték több embert érint, mint gondolná.

Az első dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy nem baj segítséget kérni, és nincs miért szégyenkeznie. A felelősségteljes szerencsejátékot mindenkinek figyelembe kell vennie, aki online szerencsejátékot játszik, és sokan vannak, akik segíthetnek Önnek, ha úgy érzi, hogy a szerencsejáték kicsúszik a kezéből.

Kockázati Tényezők – Mire Kell Odafigyelni

Számos oka van annak, hogy egyeseknek problémáik vannak a felelős online szerencsejátékkal, míg másoknak egyáltalán nincs problémájuk. A probléma nagyon összetett, és az első dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy nem szégyen segítséget kérni. Mindannyiunknak szüksége van egy kis segítségre az úton, és a problémáról való beszélgetés is jelentős előnyökkel járhat.

A pszichológiai és biológiai tényezők egyaránt szerepet játszanak a problémás szerencsejátékban. Így például a személyiség, a hozzáállás, a szerhasználat és a szorongás mind növelhetik a szerencsejáték-függőség kockázatát.

További tényezők, amelyekre érdemes odafigyelni, az életben bekövetkező jelentős változások, például a munkahely elvesztése, válás, rokkantság vagy egy közeli családtag vagy ismerős halála. Amikor ilyen dolgok történnek, különösen könnyű a mindennapi életből való kiszakadást keresni, és sokkal könnyebb elveszíteni a felelősségteljes szerencsejáték feletti kontrollt.

A mindennapi életben egy kis izgalom keresése is ismert probléma azok körében, akiknek nehézséget okoz a felelősségteljes játék. A mindennapi élet egyszerre lehet megterhelő és monoton, és mindannyiunknak jól jönne egy kis izgalom az új impulzusok keresésében.

Ha tudja, hogy impulzív vagy és adrenalinfüggő, különösen óvatosnak kell lennie az online szerencsejátékok során. Sok nyerőgépet és kaszinójátékot úgy terveztek, hogy fokozatosan építsék fel az izgalmat, és könnyen elragadhat a mindennapi izgalmak hajszolása.

Az alkohol szintén gyakori tényező azok számára, akik küzdenek a felelős szerencsejátékkal. Mindannyian tudjuk, hogy kicsit impulzívabbak lehetünk, ha megittunk néhány extra italt, és a probléma gyakran súlyosbodik, ha az alkoholt magányossággal, frusztrációval és unalommal kombináljuk.

A műszakos és éjszakai munka is fontos szerepet játszhat a felelős online játékban. Ha akkor dolgozik, amikor mindenki más szabadnapos vagy alszik, könnyen előfordulhat, hogy a mindennapi élet unalmassá válik, és a társaság hiánya miatt könnyen elveszhet az online játékban.

A Szerencsejáték-Függőség Korai Jelei

A legtöbben azt gondolják, hogy a túl sok online játékkal kapcsolatos problémák másokkal fordulnak elő, és nem velük. Ez teljesen természetes gondolkodásmód, hiszen mindenki erős embernek szeretné látni magát, aki ura a helyzetnek, de a felelős szerencsejáték ennél sokkal összetettebb.

A szerencsejáték-függőség olyan probléma, amely fokozatosan alakul ki, és még ha úgy érzi is, hogy felelősségteljesen játszik, a hozzátartozói gyakran már Ön előtt észlelhetik a problémát.

Számos jel utalhat arra, hogy elveszíti a kontrollt a szerencsejátékok felett, és bár ezek közül néhány gyakrabban fordul elő, mint mások, érdemes figyelni az alábbi jelekre:

 • Nem tud uralkodni a szerencsejáték iránti késztetésén, és bár tudja, hogy már túl régóta játszik, más feladatokat halogat, hogy „csak játsszon még egy kicsit”.
 • Egyre több időt tölt szerencsejátékkal, és észreveszi, hogy pénzügyei egyre szűkösebbek, mivel a fizetésének egyre nagyobb részét online játékra költi.
 • Bosszankodik és ingerült lesz, ha valaki megzavarja játék közben.
 • Meg van győződve arról, hogy mindent visszanyerhet, amit elvesztett, ha csak egy kicsit tovább játszik!
 • Az óra kifut belőled, és órákig tudsz játszani anélkül, hogy észrevennéd az idő múlását.
 • A család és a barátok mindig a második helyen állnak. Kihagyod a családi összejöveteleket, a gyerekek focitornáját és a barátokkal való találkozást, hogy legyen időd játszani.
 • A főnöke és a kollégái panaszkodnak a koncentráció hiánya és a határidők elmulasztása miatt.
 • Tanulmányai szenvednek, mivel nem jelenik meg az órákon, és nem talál időt a feladatok beadására.
 • Hazudsz és dühös leszel a barátaidra és a családodra, ha azt sugallják, hogy túl sokat játszol.
 • Egész nap újabb és újabb kifogásokat találsz ki, hogy időt szakíts a játékra, még akkor is, ha csak 10 percet töltesz a telefonodon.
 • Kölcsönkért pénzzel játszol. Gyakran kérsz kölcsön pénzt a barátaidtól, és folyamatosan új hitelkártyákat és rövid lejáratú kölcsönöket igényelsz.

Határok Felállítása a Felelős Szerencsejátékhoz

Ha a fenti pontok bármelyikét felismeri, számos jel utal arra, hogy problémái lehetnek a felelős szerencsejátékkal, és ideje lépéseket tenni, mielőtt a probléma túl nagyra nőne. Ha öt vagy több pontban ismeri fel magát, javasoljuk, hogy tegyen nagyobb lépéseket, és kérjen szakmai segítséget segélyvonalon vagy más szervezeteken keresztül.

Korlátok Felállítása a Szerencsejátéknál

Ha nagyobb kontrollt szeretne gyakorolni a szerencsejáték felett, és felelősséget vállalni a felelős szerencsejátékért, az első lépés az, hogy korlátokat állítson be arra az összegre, amelyet egy adott időszakban átutalhat egy kaszinóba.

Ezt gyakran közvetlenül a kaszinó weboldalán teheti meg a „Fiókom – Befizetések” menüpont alatt. A legjobb magyar online kaszinók mindig komolyan veszik a felelős szerencsejátékot, és lehetővé teszik, hogy módosítsa a beállításait, így egy nap, egy hét vagy egy hónap alatt csak egy bizonyos összeget tudjon átutalni.

Ne feledje, hogy nem mindig bölcs dolog túlzásba vinni a korlátozásokat. A problémák súlyosságától függően érdemes lehet fokozatosan módosítani a saját korlátait, ahogy egyre nagyobb kontrollt szerez, és felelősségteljesebben játszik. Természetesen többször is módosíthatja a beállításait, de lehetőleg csak havonta egyszer. Ne feledje, hogy a felelős játék olyan, mint egy maraton, nem pedig egy sprint.

Beszéljen a Barátokkal és a Családdal

A szerencsejáték-függőséggel, mint minden más függőséggel, könnyebb a siker, ha a család és a jó barátok támogatnak. Beszéljen a legközelebbi hozzátartozóival, és magyarázza el, hogy problémái vannak a felelős szerencsejátékkal, így könnyebben tudnak segíteni Önnek.

Ők segíthetnek abban, hogy lezárja a számláit, korlátokat szabjanak a szerencsejáték mértékének, és nem utolsósorban új szokások kialakításában a mindennapi életében. Fontos, hogy az időt, amit egyébként online szerencsejátékkal töltene, más tevékenységekkel töltse ki. Ez lehet moziba járás, hosszú séta, sportolás, vagy csak egy jó barátokkal töltött idő. Lehet, hogy egyszerűnek hangzik, de gyakran ez a legegyszerűbb módja annak, hogy átvegyük az irányítást és biztosítsuk a felelősségteljes játékot.

Fiókok Bezárása

Sokan, akik küzdenek a túl sok online szerencsejátékkal, több különböző kaszinóban is rendelkeznek számlákkal. Ha vissza akarja venni az irányítást a szerencsejáték felett, érdemes minél több fiókot bezárni. Nem kell mindet egyszerre bezárnia, de sokkal könnyebb átvenni az irányítást, minél kevesebb számlája van!

A számlákat saját maga is bezárhatja, de gyakran a legjobb, ha felveszi a kapcsolatot a kaszinó ügyfélszolgálatával, és elmagyarázza, miért szeretné bezárni a számláját. Ők segíthetnek a számla bezárásában, és gondoskodnak arról, hogy ne kapjon több ajánlatot e-mailben és SMS-ben.

Játsszon Jó Hírű Kaszinókban

Minden jó hírű magyar online kaszinó komolyan veszi a felelősségteljes játékot, és számos lehetőséget kínál, hogy segítsenek Önnek. Nemcsak abban tudnak segíteni, hogy korlátokat szabjon a saját szerencsejátékának, hanem abban is, hogy kapcsolatba lépjen különböző szervezetekkel, amelyek segíthetnek.

Ha kapcsolatba lép az ügyfélszolgálattal, és nem vesznek komolyan, vagy megpróbálnak meggyőzni arról, hogy nincs problémája, azonnal zárja le a számláját! A jó hírű kaszinók tisztában vannak a felelősségükkel, és minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználnak, hogy segítsenek a felelősségteljes játékkal küzdő játékosoknak.

Az általunk ajánlott kaszinók mindegyike komolyan veszi a felelősségteljes játékot, és segítenek a számlák lezárásában, valamint az új kaszinóbónuszok ajánlatainak leállításában e-mailben és SMS-ben.

Hol Kérhet Segítséget a Felelős Szerencsejátékhoz?

Ha úgy érzi, hogy problémája van a felelős szerencsejátékkal, reméljük, hogy ebben a cikkben talált néhány hasznos tippet, ami segíthet Önnek. Ha további szakmai segítségre van szüksége, Magyarországon számos szervezethez fordulhat.

Mindegyik azért van, hogy segítsen, és gyakran már azzal is sokat tehet, ha beszél valakivel, aki megérti, hogyan érzi magát nap mint nap.

Kékkereszt

A Kékkereszt az egyik legnagyobb magyar szervezet, amely hosszú évek óta foglalkozik a felelős szerencsejáték problémájával. Több mint 20 éve segítenek emberek ezreinek országszerte. A Blå Kors egy jótékonysági szervezet, amely Magyarország különböző pontjain irodákat és munkatársakat üzemeltet, készen arra, hogy segítsen Önnek az év minden napján. További információkat és a legközelebbi irodát az alábbi címen találhatja: https://gamblersanonymous.hu/

Segélyvonal Szerencsejáték-Függőknek

A szerencsejáték-függők számára létrehozott segélyvonal az Innlandet Kórház, a HF Sanderud és a Magyar Szerencsejáték Hatóság együttműködésében működik, és kész segíteni mindenkinek, aki felelős szerencsejátékkal küzd. A segélyvonal ingyenes telefonos szolgáltatást nyújt, amelyhez teljesen névtelenül fordulhat. A segélyvonal minden nap 09:00 és 18:00 óra között tart nyitva, és minden munkatárs szerencsejáték-függőséggel kapcsolatos speciális képzéssel rendelkező egészségügyi szakember. Telefonszámuk: 06-37 31-24-91

Élő csevegésen keresztül is kapcsolatba léphet velük 11:00 és 15:00 között, vagy e-mailben. Az ajánlatról további információkat a következő weboldalon találhat: https://www.gamblingtherapy.org/

Spillbehandling.no

A szerencsejáték-függőknek szóló segélyvonalon kívül az Innlandet Kórház a szerencsejáték-függőség távkezelését is kínálja a weboldalon keresztül. A https://www.begambleaware.org/ a felelősségteljes szerencsejáték-függőséggel küzdők számára egy három hónapos programot kínál, amely írásbeli feladatokból és heti telefonbeszélgetésekből áll a szerencsejáték-függőséggel foglalkozó szakemberekkel.

Szerencsejáték-Függőség Magyarország

A Szerencsejáték-Függőség Magyarország felhasználói és családszervezete egy független érdekvédelmi szervezet, amely együttműködik a szerencsejáték-függőség különböző szakmai környezeteivel. Bárki, akinek a felelősségteljes szerencsejáték kihívást jelent, vagy a szerencsejátékosok hozzátartozói szívesen veszik velük a kapcsolatot telefonon vagy e-mailben.

Az Ön Háziorvosa

Helyi szolgáltatásokért és segítségért a háziorvosához is fordulhat, aki segíthet Önnek a felelős szerencsejáték-függőséggel kapcsolatos speciális kezelési lehetőségekkel kapcsolatban a helyi körzetében.